Hastanemizde damar içi ultrason eşliğinde kalp damarına stent takıldı
13 Mart 2024

HASTANEMİZDE DAMAR İÇİ ULTRASON EŞLİĞİNDE KALP DAMARINA STENT TAKILDI

Girişimsel kardiyolojide tamamlayıcı bir metot olan "Damar İçi Ultrason (Intravasküler Ultrason - IVUS)", Kardiyoloji Uzmanımız Uzm. Dr. Mustafa Özkoç ve deneyimli anjiyo personellerimiz tarafından biri 81, diğeri  50 yaşında olan iki hastanın kalp damarına stent takılması sırasında başarıyla uygulandı.
Damar içi ultrason (IVUS), özellikle ana kalp damarlarının (LMCA) görüntülenerek en iyi stent boyutlarının belirlenmesinde tamamlayıcı bir metot olarak uygulanıyor. Stentleme işleminin öncesinde ve sonrasında uygulanan, "Altın Standart" ismi ile anılan ve tüm dünyada kullanımı önerilen damar içi ultrason sayesinde, stentin takıldığı damar içindeki açıklık başarıyla tespit edilebiliyor. Böylelikle stent ile açılamayan kısımlar kolaylıkla belirlenerek anında müdahale sağlanabiliyor. Bu metot, uzun vadede stentlerin tıkanması riskini ciddi oranda azaltıyor.
Kardiyoloji Ünitemizde uygulanan damar içi ultrason yöntemi (IVUS) ile biri 81, diğeri 50 yaşında olan ve kalp damarlarında tıkanıklık bulunan iki hastanın tedavisi başarıyla ve bilimsel açıdan uygun şekilde tamamlandı.

Kalp damarına damar içi ultrason eşliğinde stent takılan 81 yaşındaki erkek hastanın yapılan anjiyografi tetkikinde rca distal IVUS ile ölçümünde plak yükü ağır ve %76 lezyonlu olarak tespit edildi. Gerçekleştirilen tetkiklerin ardından işleme alınan hastanın kalp damarı, damar içi ultrason (IVUS) eşliğinde başarıyla açılarak stent takıldı..
Sol ana koroner damarında ciddi oranda daralma bulunan Koroner arter hastalığı olan ve daha öncesinde de stenti bulunan 50 yaşındaki erkek hastanın yapılan anjiyo sonucu sonucu; sol ana damarının (lad proksimal )IVUS ile ölçümünde %70 lezyonlu ve plak yükü ağır  olarak tespit edildi. Bunun üzerine damar içi ultrason eşliğinde (IVUS) stent takılması kararı alındı .İşleme alınan hastamıza  Hastanemiz bünyesinde sol ana damara damar içi ultrason eşliğinde (IVUS)  %70 lezyona başarıyla açılarak stent takıldı.

“Son derece güzel bir teknik”
Kardiyoloji Uzmanımız  Dr. Mustafa Özkoç  ise İntravasküler ultrasonun Türkiye'de ve dünyada sadece gelişmiş merkezlerde kullanılan bir yöntem olduğunu belirterek, “Kalbin içerisine bu ultrasonu gönderdiğimizde damar içerisindeki darlığın, plağın ciddiyetini görebiliyoruz. Damarın iç alanını ölçebiliyoruz. Stent öncesi damar çapını ölçüp ona göre stenti belirliyoruz. Stent taktıktan sonra da bizim stent damar duvarına iyice yapışmış mı bunu görebiliyoruz. Eskiden bu tip hastaları dış merkeze gönderiyorduk. Başka merkezlerde de yüksek ücret talep ediliyordu. Ancak günümüzde hasta herhangi bir ücret vermeden bu hizmetten faydalanabiliyor. Bu hizmetin hastanemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Stent
Stent 2